maanantai 8. kesäkuuta 2009

Eurovaaliehdokkaita Wikipediassa

Mielenkiintoista kyllä - juuri tässäkin blogissa käytyyn keskusteluun lähdekriittisyyteen ja Wikipediaan liittyen - Turun Sanomat uutisoi viikonloppuna, kuinka eurovaaliehdokkaidenkin tietoja löytyy myös Wikipediasta. (Wikipedia sähköisti eurovaalien kampanjoinnin, TS 7.6.2009)

Artikkelissa sivutaan hyvin pitkälti samoja asioita, mitä tämän blogin artikkeleissa ja keskusteluissa on käyty läpi. Kirjoituksessa mainitaan mm. että tietojen kaunistelu ja muokkaaminen tiettyyn tarkoitukseen suotuisaksi (tämän jutun tapauksessa arvattavastikin luomaan poliitikosta myönteistä mielikuvaa) on Wikipediassa hyvin yleistä.

Lehtiartikkelissa myös esitetään tärkeä näkökanta - onko esimerkiksi eurovaaliehdokkuus riittävä saavutus tekemään henkilöstä niin merkittävän, että hänestä täytyy olla saatavilla oma Wikipedia-sivu? Wikipedia on kuitenkin tietosanakirjaan verrattava lähde - tuskin aikaisemminkaan on tietosanakirjoihin kerätty tietoja vaaliehdokkaista, jotka eivät välttämättä koskaan tulleet edes valituksi.

Wikipedian tiedottaja Timo Jyrinki mainitseekin artikkelissa, että Wikipedia on tietokirjan kaltainen palvelu - eikä sitä ole tarkoitettu mainostamiseen. Tämä tietysti asettaa hyvin kyseenalaiseen valoon monet Wikipedia-artikkelit, alkaen yrityksiä koskevista kuvauksista joissa voidaan yksityiskohtaisesti eritellä jonkin tietyn yrityksen tuotteita - tai tämän lehtijutun tapauksessa eurovaaliehdokkaiden Wikipedia-sivut.

Valvonta toki on hankalaa, etenkin kun kenellä tahansa on mahdollisuus muokata artikkeleiden sisältöä - luultavasti ainoa todella toimiva tapa olisi opetella ja myös opettaa ja tiedottaa ihmisiä suhtautumaan koko Wikipediaan (ja moniin muihin verkkolähteisiin) asiaankuuluvalla lähdekriittisellä suhtautumisella. Kannattaa käydä lukemassa Turun Sanomien artikkeli kyseisestä aiheesta myös.

1 kommentti:

  1. Hah, me olimme edellä Turun Sanomia, kun kirjoitimme tästä asiasta ensin! :D Aika vaikeahan tuohon kaunisteluun sun muuhun on vaikuttaa, kun kerran kuka tahansa pääsee Wikipediaan kirjoittamaan. Itse en ainakaan keksi, miten kirjoituksia voitaisiin järkevästi kontrolloida.

    VastaaPoista