maanantai 1. kesäkuuta 2009

Rikollisuutta netissä

Sosiaaliset mediat ovat luoneet täysin uudenlaisen ympäristön myös rikollisuudelle. Ennen sosiaalisten medioiden aikakautta verkkorikolliset keskittyivät lähinnä sähköpostin välityksellä tapahtuviin huijauksiin, mutta nykyisin rikollisuudelle on useita eri kanavia. Mm. Facebookin kautta leviää hurja määrä eri viruksia ja haittaohjelmia, jossa ne voidaan naamioida esim. sovellusten muotoon.

Sosiaalisten medioiden kautta on myös helppo huijata ihmisiä ihan ilman tietokoneviruksiakin. Netissä on hellpo ensiintyä täysin eri henkilönä kuin oikeasti on. Ja myydä tavaroita, joita ei oikeasti omista. Tästä löytyy melkein omakohtainen kokemus, nimittäin avopuolisoni yritti erään musiikkifoorumin kautta ostaa itselleen PA-vahvisitinta, ja yritykeksi se todella jäi. "Myyjä" hävisi rahojen ilmestyttyä tilille, eikä vahvistinta näkynyt eikä edes kuulunut. Tapaus meni poliisille ja selvisi, että kyseessä oli henkilö, jolla oli taustalla jo pitkä rikosrekisteri. Tyyppi joutui kyllä tilille tekosistaan, mutta menettettyjä rahoja ei ole vieläkään saatu takaisin.

Myös varsinkin nuoriin kohdistuva seksuaalinen väkivalta on hyvä esimerkki netin ja sosiaalisten medioiden negatiivisista ja rikollisista puolista. Esim. IRC-galleriaan voi luoda profiilin, johon laittaa kuvan jostain täysin eri henkilöstä, joka itse on ja toimia sen profiilin takaa ilman, että kukaan huomaa mitään vilpillistä. Nykyään tällaisten medioiden ylläpidot onneksi ovat tarkempia rekisteröitymisessä vaadittavien tietojen kanssa ja ihmisiä on valistetty näistä tapauksista.

Kaikesta valistuksesta huolimatta nettirikollisuus kasvaa ja sen hallinta on hyvin vaikeaa. Kun virkavalta yrittää puuttua asioihin, nousevat ihmiset takajaloilleen huutaen sananvapautta. Sitten kun tapahtuu jotain kauhee, ihmetellään, miksei kukaan puutu asioihin. Miten ihmeessä näihin ongelmiin päästään käsiksi?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti