perjantai 12. kesäkuuta 2009

Historian siipien havinaa

Ensimmäisessä viestissäni tähän blogiin kirjoittelin hiukan sosiaalisten medioiden historiasta - pitkälti myös aikakaudesta ennen koko sosiaalisen median käsitettä.

Nyt palataan takaisin historiaan, mutta hieman eri kontekstissa. Muutama viesti alempana kirjoitin nykyisestä informaatiolähteiden hektisyydestä ja tarttumisesta juuri tähän hetkeen. Keskittyen etenkin näihin pikaviestityyliä suosiviin palveluihin kuten Twitter (tai Qaiku tai Jaiku jne.)

Viestit elävät oman lyhyen hetkensä, jonka jälkeen niistä tulee historiaa - mikä harvoin edes on enää kiinnostavaa sen oman pienen hetkensä jälkeen. Monet ovat varmasti törmänneet esimerkiksi keskustelufoorumeilla ilmiöön, jossa joku saattaa postata vaikkapa linkin johonkin mielenkiintoiseen artikkeliin tai vaikka Youtube-videoon - ja jos kyseinen linkki tai muu informaatio ei olekaan aivan tuoreinta, vaan jotkut ovat sen jo nähneet esimerkiksi viikon tai kaksi aikaisemmin - niin usein foorumeilla nähdään vastausten joukossa sarkastisia tai jopa töykeitä ilmaisuja, joissa todetaan "wanha!".

Linkin tai informaation lähettäjää kohdellaan nöyryyttävästi, jos informaatio ei ole tuoreinta mahdollista, ja jos se on ollut aikaisemmin jo jostain muusta lähteestä löydettävissä. Jos ei ole tarjottavissa tuoreinta ja uusinta mahdollista informaatiota, niin se on alempiarvoista - jopa siinä määrin että siitä kannattaa keskustelufoorumilla vaivautua verbaalisesti toista henkilöä tölvimään.

Nyt tämänkin blogin elinkaaren aikana tänne on kertynyt joukko hyvinkin mielenkiintoisia juttuja, artikkeleita sekä mielipiteitä ja näkökantoja sosiaalisista medioista - ja siitä miten ne vaikuttavat blogin kirjoittajakunnan arkielämään, työelämään ja opiskeluun myös.

Mutta.. mitä näille mielipiteille käy kuukauden kuluttua? Kiinnostaako nämä kirjoitukset oikeasti ketään, ja käykö näitä kukaan enää lukemassa? Siirtyvätkö nämäkin blogikirjoitukset pikavauhtia havisemaan muiden netin historian siipien kanssa harmaaseen massaan, jonka päälle lyödään valtava leima, missä lukee "wanha!"?

On sanottu, että nykyaikana etenkin kaikkien blogien ja sosiaalisten medioiden välityksellä - elämme yhä kiivaammassa mediayhteiskunnassa - ja tuotamme enemmän informaatiota - kirjoitettua ja muuta mediaa - kuin koskaan aikaisemmin ihmiskunnan historiassa.

Mutta kenellä on aikaa lukea kaikkea tätä informaatiota, ja mikä tämän informaation todellinen merkitys on, jos se on kahden tunnin tai kahden päivän päästä kirjoittamisesta wanhaa?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti