tiistai 19. toukokuuta 2009

(New?) Beginnings

Alkua tälle blogille on nähty jo muutaman viestin verran - kiitokset Villelle blogin perustamisesta.

Mediassa on ollut myös viimeaikoina paljon nostettuna pöydälle Web 2.0 -ilmiöt - ja sosiaalinen media. Puhutaan, että ollaan uudenlaisen informaationkäyttämisen alkutaipaleella.

Itse olen ehtinyt seurata erilaisia verkkoviestinnän muotoja ja digitaalisia yhteisöpalveluita jo jonkin aikaa. Alkujaan nk. BBS-järjestelmien eli "boksien" muodossa 80- ja 90-lukujen taitteessa. Sittemmin Internet-yhteyden avulla. Alkaen sähköpostilistoista ja viimeisimpänä sosiaalisen median ympäristönä on tullut tutustuttua Second Lifeen.

Väliin mahtuu paljon kaikenlaista - tekstipohjaisia virtuaalimaailmoja MUD-ympäristöjen muodossa, verkkofoorumeita, sähköpostilistoja, yhteisöllisiä verkkosivustoja, pikaviestimiä alkaen ICQ:sta ja myös jonkin verran IRC -chatin käyttöä. Yrityspuolella on tullut seurattua jonkin verran erilaisten intranet- ja extranet -verkkojen kehitystä, joissa on ollut jo pitkään sosiaalisen median ja vuorovaikutuksen piirteitä.

Mukaan mahtuu tietysti myös wikinomics -aikakauden yhteisöpalveluita, joita kaikki käyttävät tai seuraavat (vai seuraavatko?), kuten Wikipedia, Youtube ja vastaavat. Erinäisiä blogeja on myös tullut seurattua suurinpiirtein koko blogiaikakauden alusta alkaen.

Mutta kysymyshän oli uuden ilmiön tai kauden alusta - eikä vanhoista pölyttyneistä jutuista. Web 2.0:kin alkaa olla jo hiukan eilistä päivää, nykyäänhän puhutaan sosiaalisesta mediasta. Trendikkäitä palveluita syntyy jatkuvasti - hieman vähemmän trendikkäitä kuolee. Jotkin palvelut ovat olleet pystyssä jo vuosikymmeniä lähes muuttumattomana (vrt. sähköposti).

Kysymys kuuluukin - onko todella kyse jonkin uuden mullistavan aikakauden alusta? Vai onko jo pitkään käytössä olleita teknisiä ratkaisuja verhottu uudempaan trendikkäämpään ja markkinoitavampaan muotoon - sekoitettu mukaan muutama buzzword - ja tuloksena on jotain ... ainakin median mielestä uutta ja mullistavaa.

Katsotaan jos näihin kysymyksiin löytyisi joitakin vastauksia lähiviikkoina.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti