keskiviikko 20. toukokuuta 2009

RSS ..... mikä RSS?

Kiireisellä opiskelijalla ei aina välttämättä ole liikaa ylimääräistä aikaa ja myös työelämässä saattaa olla hektisiä hetkiä, jolloin saattaa toivoa pieniä apuvälineitä, millä voisi säästää aikaa tai tehdä jonkin asian helpommin.

Jos joutuu esimerkiksi työtehtävien merkeissä seuraamaan useita asiantuntijalähteitä verkossa - esimerkiksi blogeja tai foorumeita - niin saatta käydä hyvin usein niin, että työpäivästä kuluu paljon aikaa ainoastaan siihen, että siirtyy blogista toiseen tai tarkistaa foorumin, josko sinne on ilmestynyt uusia kirjoituksia sitten viime käynnin.

Ja tällöinkin saattaa joutua kahlaamaan useiden ala-foorumien läpi ja tarkastelemaan keskusteluketjujen otsikoita. Blogeihin saattaa myös ilmestyä kirjoituksia, jotka eivät aina välttämättä koske juuri omaa alaa tai muuten kiinnosta.

Tähän on apuna RSS-feedit eli syötteet.

Useimmissa blogeissa ja foorumeissa on tarjolla nk. RSS-syöte, jonka oranssista logosta, jollainen on nähtävissä myös tämän postauksen yläosassa. Olen myös kytkenyt RSS-syötteet päälle ryhmämme blogiin, joten blogin sisällön voi tilata oikean laidan valikosta kohdasta "Tilaa RSS-feedinä" - joko tilaten pelkät artikkelit tai kommentit.

Feedin tilaaminen sinällänsä ei vielä auta. Tarvitaan jokin ohjelma, jonka avulla sitten koostetusti pystyy tilaamaan ja lukemaan blogien tai foorumeiden sisältöä helposti yhdestä paikasta. Tähän tarkoitukseen on lukuisa joukko erillisiä sähköpostiohjelmien kaltaisia sovelluksia - lisäksi esim. matkapuhelimiin on saatavissa RSS-ohjelmia, jolloin suosikkifeedejä voi seurata mobiilisti.

Erään helpon ratkaisun feedien seurantaan tuo Google Reader (http://www.google.com/reader). Etenkin kun kaikilla tämän kurssin osallistujilla nyt on Google-tili jo luotuna blogien kirjoittelua varten, niin Readerin käyttöönotto on hyvin helppoa. Tämän jälkeen Readeriin voi alkaa keräillä suosikkiblogiensa, foorumeiden tai muiden RSS:ää tukevien verkkomedioiden feedejä, jonka jälkeen niiden koostettu seuranta on vaivatonta, nopeaa ja helppoa.

Reader ilmoittaa automaattisesti (kuten sähköpostiohjelma esimerkiksi), milloin on uusia postauksia luettavissa, ja ne voidaan tämän jälkeen lukea joko suoraan Readerista käsin, tai siirtyä linkin avulla alkuperäiseen blogiin tai foorumiin, mikäli haluaa mieluummin lukea viestin siellä.

Kaikille, jotka seuraavat ahkerasti monia blogeja tai foorumeita - voin suositella, että kannattaa ainakin kokeilla RSS-feedien toimintaa. Ajansäästö ja vaivattomuus voi olla mieluisa yllätys.

2 kommenttia:

  1. Ah, vihdoinkin joku selvitti tämän asian minulle! Olen kyllä ymmärtänyt perusperiaatteen RSS-syötteistä, mutta tuo reader-juttu oli uuttaa. Olen kuvitellut, että tuota voi käyttää ihan sähköpostin kautta... koskaan ei ole tullut kokeiltua, ehkä pitäisi joskus uhrata tällekkin aikaa.

    VastaaPoista
  2. Kun on kirjautunut sisään Google-tilillä (niinkuin me kaikki olemme kun tänne blogiin kirjoitellaan) niin aikaa tarvitsee uhrata vain sen hetken verran, kun klikkaa tuota "Tilaa RSS-feedinä tekstit/kommentit" -painiketta. Viestit voi sitten lukea Google-readerista (jonne sen pitäisi siirtyä automaattisesti klikkaamalla tuota painiketta).

    VastaaPoista