sunnuntai 31. toukokuuta 2009

Second Life -yritystoimintaa

Kuten aikaisemmassa kirjoituksessani mainitsin, Second Lifessä on myös mahdollisuus harjoittaa yritystoimintaa. Maailmassa käytetään valuuttaa nimeltään Linden Dollar eli L$, jota voi vaihtaa oikean maailman rahaksi - ja oikean maailman valuutalla voi myös ostaa Linden Dollareita käytettäväksi. Vaihtokurssi on yleensä noin 250-260 L$ per yksi US Dollari.

Jokaisella Second Life -käyttäjällä on mahdollisuus asettaa tuottamaansa sisältöä - rakennelmia, tekstuureita ym. - halutessaan myyntiin valitsemallaan hinnalla - ja onnistuneen kaupan omistajalla on periaatteessa mahdollisuus siis vaihtaa myyntituottona saamansa rahat myös oikean elämän käyväksi valuutaksi, jolla voi maksaa vaikka laskuja tai ostaa virkistävän juoman terassiravintolassa.

Yrittäjyys Second Lifessä ei kuitenkaan ole mikään pikatie autuaaseen onneen. Kilpailijoita on alalla kuin alalla tuhansia - suurin osa myymälöistä tarjoaa keskinkertaisia ei niin vetoavia tekeleitä. Myös valtava määrä ilmaiseksi tarjottavia Second Life -tuotteita aiheuttaa oman ongelmansa menestyvän yritystoiminnan käynnistämiseen.

Suurin osa Second Life -yrityksistä on siis yksittäisten käyttäjien pieniä kauppoja tai putiikkeja, joissa myydään mitä monituisimpia tuotteita. Joidenkin lausuntojen mukaan kyseessä on eräänlainen aikuisten "Habbo Hotel", mutta tärkein ero on antaa kaikki mahdollisuus luoda sisältöä yksittäisille käyttäjille. Second Lifen ylläpitäjä Linden Labs ei myy rahaa vastaan mitään sisältöä, vaan lähes koko maailma on koostettu käyttäjien luomuksista.

Näihin siis lukeutuu taloja, vaatteita, kulkuneuvoja, monimutkaisia skriptattuja laitteita, aseita, kasveja, eläimiä, tekstuureita eli pintamateriaaleja, rakennuskomponentteja, jne. jne. jne. Lähes kaikki kuviteltavissa oleva on jo Second Lifessä rakennettu.

Second Lifessä on näiden yksittäisten käyttäjien pienten liikkeiden lisäksi myös löydettävissä vakavampia ja ammattimaisempia yrityksiä, jotka tuottavat Second Life -sisältöä - ja näiden lisäksi suuria oikean maailman brandeja, jotka joko tutkivat Second Lifen mahdollisuuksia, tai ovat yrittäneet käyttää Second Lifeä markkinoinnin tai imagon luomisen apuvälineenä.

Yrittämisen alkuun pääsee kuitenkin helposti. Second Lifen käyttäminen ei maksa mitään, ja löydettävissä on lukuisia paikkoja, missä voi ilmaiseksi myös harjoitella sisällöntuottamista. Kaupan perustaminen voi vaatia hiukan alkupääomaa, mutta edullisesti on mahdollista päästä liikkeelle vaikka vuokratiloissa. Second Life soveltuukin periaatteessa helposti vaikka yrittäjyysopintojen harjoitustöiden suorituspaikaksi ... mutta kannattaa pitää mielessä että paikoitellen Second Lifessä on paljon tiukempi ja kovempi kilpailu kuin oikeassa maailmassa, joten menestyvän yrityksen luominen ei ole helppoa.

1 kommentti:

  1. Kuulostaa mielenkiintoiselta mahdollisuudelta kokeilla yrittäjyyttä. En ole aikaisemmin tälläisesta kuullut, mutta en ollut yllättynyt, kun tuon jutun luin. :)

    Jotenkin pelottaa ajatutus second life.. Voisiko tähän toiseen elämään jäädä koukkuun?
    Monelle second life can be a last chance. Toivottavasti pollat eivät mene sekaisin..

    VastaaPoista