tiistai 19. toukokuuta 2009

Voimala

YLE TV1:n viime viikon Voimala-ohjelmassa (http://areena.yle.fi/toista?id=2238637) käsiteltiin melko laajasti erilaisia sosiaalisen median ilmiöitä - myös terveen kriittisesti.

Ohjelmassa esitettiin mielenkiintoisia puheenvuoroja mm. liiallisen sosiaalisen median palveluiden käytön vaikutuksesta aivojen fysiologiseen kehitykseen, kognitioon ja oppimiseen - vaikkakin mielestäni argumentaatiota voidaan soveltaa myös muuhun liialliseen tietokoneen käyttöön (tai varmasti myös vaikka DVD-elokuvien liialliseen katseluun, tietokone- tai konsolipelien liialliseen pelaamiseen - ehkä jopa liialliseen kirjojen lukemiseen - tai muihin vastaaviin toimintoihin).

Lisäksi ohjelmassa käsiteltiin sivuten sosiaalisten medioiden hyödyllisyyttä - tai haitallisuutta - työympäristössä, työskentelytehon tai "tuottavuuden" kannalta. Tämä keskustelu ei tietenkään ole uusi ilmiö, eikä myöskään syntynyt sosiaalisen median myötä. Työpaikoilla on jo pitkään rajoitettu esimerkiksi www-selailua vain tiettyihin osoitteisiin, sähköpostien käyttöä on kielletty yksityisviestien lähettelyyn jne.

Viime aikoina tietysti esim. Facebookin saama laaja julkinen näkyvyys on nostanut esiin kysymyksiä, viettävätkö ihmiset liian suuren osan työpäivästään seuraten mitä kyseisessä sosiaalisessa mediassa tapahtuu. Vastaavasti esimerkiksi Twitterin seuraaminen ja päivittäminen saattaa varmasti viedä suuren osan päivittäisestä ajasta.

Kysymyksessä on tietysti kaksi puolta. Kuten aikaisemmassa kirjoituksessa tässäkin blogissa mainittiin, niin Facebookista tai muusta vastaavasta mediasta voi löytää toisinaan asiantuntemusta tai vastauksia askarruttaviin kysymyksiin. Monet tiettyyn erikoisalaan liittyvät web-forumit ovat edustaneet vastaavia yhteisöjä tietysti jo pitkän aikaa.

Mutta moni käyttää sosiaalisen median palveluita kuten Facebookia myös pelkästään yhteydenpitoon ja ajanvietteeseen. Tällöin on selvä että etenkin suorittavassa, toistuvista yksinkertaisista tehtävistä koostuvassa työssä tuottavuus aina kärsii, jos aikaa käytetään johonkin muuhun. Sensijaan enemmän luovaa työtä tekevällä henkilöllä saattaa (sopivalla) sosiaalisten medioiden käytöllä olla stimuloiva vaikutus parempaan ja tuottavampaan työhön.

Tässäkin varmasti kohtuus on avainsana. Työpäivät saa varmasti helposti kulumaan vaikka kokonaan seuraten monia sosiaalisen median palveluita ja viestien ystäviensä kanssa. Tai sitten niitä on mahdollista käyttää piristysruiskeena - eräänlaisena "virtuaalisena kahvitaukona", jonka jälkeen voi ehkä paremmalla energialla ja uusin ajatuksin jatkaa työntekoa.

Takaisin kuitenkin viestin alussa mainittuun Voimala-ohjelmaan, joka on hyvää katseltavaa - ja monia tässä pohdittuja aiheita sivuttiin myös ko. lähetyksessä. Kannattaa siis käydä katsomassa ohjelma YLE Areenalta.

2 kommenttia:

  1. Joop. luultavammin tällä hetkellä facebookista on pelkkää haittaa varsinkin suurissa yrityksissä, mutta saisivat kääntää sen jotenkin eduksi kuten monissa pienemmissä yrityksissä ollaan tehty. Sehän on ilmanen verkosta jota voi käyttää niin työntekijöiden kuin asiakkaidenkin tiedottamiseen...

    -Markus

    VastaaPoista
  2. Tuosta "virtuaalinen kahvitauko" - jutusta oli tänään juttua uutisissa, olisko ollut YleX:llä tai jossain. Uutisessa todella todettiin kohtuullisen sosiaalisten medioiden käytön lisäävän työntekijän tehokkuutta. Itsekin nyt syyllistyn tällaiseen virtuaaliseen taukoon, mutta ehkä olen sitten työpäivän viimeiset 7 minuuttia tehokkaampi ;)

    VastaaPoista